söndag 29 maj 2011

Kvinnlig kraft! Minns Hypatia!


Detta inlägg tillägnas den grekiska filosofen Hypatia (ca: år 350-415). Vilken kvinna! Matematiker, astronom, uppfinnare och filosof och anställd på Museion i Alexandria för att undervisa. Hon gifte sig aldrig utan levde för sitt läraryrke och för forskandet tillsammans med sin far. Inom matematiken och astronomin räknade hon ut massa viktiga saker som jag inte förstår eftersom jag är humanist, men det verkar ha varit enastående bedrifter. Hon var en fritänkare som avskydde dogmatiskt tänkande och blev genom sin strålande retoriska förmåga en ansedd person i staden Alexandra. Hon sägs även ha avfärdat en friare genom att ha gett honom en näsduk med mensblod på och ifrågasatt vad han älskade med detta. Andra friare avfärdade hon med orden: "Som filosof är jag gift med sanningen." Kort sagt: en modig och inspirerande kvinna! I sitt verk Historia Ecclesiastica, skriver den respekterade historikern Socrates Scholasticus följande:

"Det fanns en kvinna i Alexandria vid namn Hypatia, dotter till filosofen Theon och så begåvad att hon överträffade alla lärde i sin tid. Därför avancerade hon till den stol i filosofi inom den platonska skolan, som följer på Plotinus, och gav offentliga lektioner inom alla ämnen i skolan. Studenter från alla läger strömmade till, för hennes djupa kunskaper gjorde henne både seriös och orädd i sitt sätt att tala medan hon lugnt rörde sig bland såväl domare som vanligt folk utan farhågor. Hennes övergränsande anspråkslöshet lovprisades av alla."

Men vad hände? Naturligtvis fick hon inte vara ifred. I sammandrabbningarna mellan hedningar och kristna blev hon mördad. Agressiva kristna i ledning av biskop Kyrillos mördade Hypatia under fruktansvärd tortyr. Anledning? För hennes ogudaktighet och vägran att konvertera till kristendomen. Vissa saker är sig lika i alla tider dvs. att starka kvinnor är skrämmande för patriarkatet. Och segrarna skriver historien. Kyrillos blev helgon. Hypatia glömdes bort.

Se filmen Agora där hennes liv skildras. Som avslutning ett citat som tillskrivs Hypatia:

"Reservera din rätt att tänka, för t.o.m. att tänka fel är bättre än att inte tänka alls."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar